Nasi podopieczni

Piotruś Dąbrowski

Piotr niedługo skończy 12 lat.
Od urodzenia choruje na fenyloketonurię. Jest to choroba genetyczna, nieuleczalna.
Nie ma na nią lekarstwa, a jedyny sposób, żeby Piotrek funkcjonował na poziomie rówieśników, jest stosowanie bardzo rygorystycznej diety niskofenyloalaninowej. Jest to wprowadzenie do stałego jadłospisu żywności niskobiałkowej przy całkowitej eliminacji produktów wysokobiałkowych. Piotr nigdy nie spróbuje mięsa, wędliny, nabiału, naszego chleba. Jego jedzenie to w ogromnej części wysokospecjalistyczna żywność Pku, warzywa i owoce w ściśle określonych ilościach. Żywność niskobiałkowa jest bardzo droga i nierefundowana.

Jeśli ktoś chciał by wspomóc Piotrka wpłaty prosimy przekazywać na konto 29 1750 0012 0000 0000 4089 0513 z dopiskiem: dla Piotrka Dąbrowskiego

Lenka Mróz

Ta wesoła dziewczynka to Lenka.
Lenka ma prawie 4 lata.
Urodziła się z obustronnym niedosłuchem czuciowo -zmysłowym. Pomimo swojej niepełnosprawności chętnie bawi się ba rówieśnikami, jest wesoła i pełna energii. Aby pokryć koszt aparatów, które okazały się bardzo pomocne, potrzebna jest kwota 19 tyś. zł.

Wpłatę można kierować na subkonto 49 1750 0012 0000 0000 4107 1834

Nikola Pękala

Nikola ma 12 lat, pomimo swojej niepełnosprawności jest bardzo pogodna i wesoła dziewczynką, urodziła się z rozszczepem kręgosłupa i wodogłowiem jest po kilku operacjach.
Mieszka razem z rodzicami i bratem.
Nikola jeździ na wózku radzi sobie bardzo dobrze dzięki rehabilitacjom, których ciągle potrzebuje. nr subkonta na które można dokonać wpłaty: 80 1750 0012 0000 0000 4107 1858